Over ons

Graag willen we het bestuur van Pancreas Vlaanderen VZW aan je voorstellen:

Graziella Boelaert

Mijn naam is Graziella Boelaert, mama van 2 heerlijke tieners: Lotte en Seppe, plusmama van 2 twintigers: Bieke en Bart, partner van Peter, mijn steun en toeverlaat.

Als zelfstandig ondernemer en oudste van 5 heb ik geleerd om altijd aan de kar te trekken en dit is ook iets wat ik als voorzitter van onze vzw ter harte wil nemen. Mijn drijfveer in dit laatste is mijn eigen confrontatie met onze kleine vriend: meneer Pancreas.

In de laatste weken van 2017 werd bij toeval door een zeer alerte radioloog, na een CT-scan van mijn bekken, een pancreascystadenoom ontdekt op de staart. Na veel ongeloof en extra onderzoeken (MRI-scan, ERCP, bloedcontrole) werd beslist om op 25 januari 2018 via robotchirurgie mijn pancreasstaart te verwijderen in het UZ Gent. Alles verliep volgens plan en na 1 week mocht ik het ziekenhuis verlaten met de nodige medicatie en een drain met biotrolzakje om het vocht dat uit mijn kleine vriend lekte op te vangen. Uiteindelijk heeft deze laatste een levensreddende rol gespeelt nadien. Enkele dagen na mijn thuiskomst kreeg ik hevige buikpijn en na de vaststelling dat mijn biotrol volgelopen was met bloed werd ik met spoed terug opgenomen in het Uz Gent waar een 2de operatie noodzakelijk bleek om het bloeden van een miltbloedvat te stoppen. Na enkele maanden revalidatie en leren omgaan met mijn vernieuwde lieve lijf ben ik elke dag dankbaar! Dankbaar dat ik terug kan en mag genieten van de kleine én grote dingen des levens. Dankbaar dat ik elke dag mag doen wat ik graag doe.

Als voorzitter van onze vzw Pancreas Vlaanderen wil ik mensen bewust maken hoe belangrijk onze pancreas is en helpen fondsen te verwerven om het onderzoek naar één van de snelst groeiende kankers ter wereld, en jammer genoeg één van de meest dodelijkste, te ondersteunen.

Nadia Hissel

Ik ben Nadia Hissel, secretaris van Pancreas Vlaanderen VZW. Ik ben trotse mama van een dochter en woon samen met mijn echtgenoot in Aalst. Midden 2018, na dik twee weken jeukklachten over het hele lichaam, is er bij mij pancreaskanker met uitzaaiing naar de lymfeklieren vastgesteld.

Ik onderging een succesvolle whipple-operatie in het UZA in Antwerpen. Hierbij werden de kop van de pancreas, de gal, de twaalfvingerige darm en de omliggende lymfeklieren verwijderd. Vervolgens heb ik gedurende 6 maanden een chemotherapietraject gevolgd in het ziekenhuis van Dendermonde. Op dit moment ben ik nog steeds herstellende en is het een uitdaging voor me om de draad van het gewone dagelijkse leven weer op te pakken.

De grootste drijfveren voor mijn inzet in Pancreas Vlaanderen VZW zijn bewustwording creëren over pancreasaandoeningen en informatie delen en uitwisselen met lotgenoten en hun naasten.

Erika Sleuwaegen

Mijn naam is Erika Sleuwaegen, penningmeester van Pancreas Vlaanderen VZW, woonachtig te Lebbeke en moeder van 2 volwassen zonen. Als oudste van zes kinderen ben ik het gewoon om anderen te helpen, waardoor dit ook mijn tweede natuur is geworden.

Enkele jaren geleden werd onze papa een beetje ziek. Niets erg, zei hij.  Maar hij kreeg een gele kleur, had buikpijn en je zag hem pijn lijden ondanks het feit dat hij bleef zeggen dat hij een beetje ziek was.  Op aanraden van zijn kinderen liet hij zich uiteindelijk onderzoeken.

Wat bleek? Hij had pancreaskanker.  In het plaatselijk hospitaal wilde de chirurg hem zondermeer opereren maar daar staken mijn jongste broer en ikzelf snel een stokje voor.  We wilden onze papa niet in een plaatselijk ziekenhuis laten opereren zonder overleg, informatie of ondersteuning.  We brachten hem naar UZ Leuven maar deze beslissing werd ons door de plaatselijke chirurg niet in dankbaarheid afgenomen. Wij zijn tenslotte toch baas over ons eigen lichaam dus wie beslist er over de dokter, het ziekenhuis, de behandelingen?  In het UZ kwam hij terecht in goede handen, werd goed verzorgd en opgevolgd.

Het verdict was dat we ons vader binnen de 6 maanden zouden moeten afgeven wegens uitzaaiingen maar de professor stelde hem een whipple-operatie – waarvoor hij weliswaar in aanmerking kwam – voor en mede dankzij deze operatie en natuurlijk de goede zorgen mochten wij hem nog extra 6 maanden langer onder ons hebben. Dit was een veel te kort maar kwalitatief jaar waarvoor we zeker dankbaar zijn.

Ik voel me nu vereerd om het penningmeesterschap van Pancreas Vlaanderen VZW te mogen waarnemen als eerbetoon aan onze papa maar ook als steun voor de vele mensen met pancreas problemen.

Stijn Van Den Driessche

Mijn naam is Stijn Van Den Driessche, bestuurslid van Pancreas Vlaanderen VZW.

Na aanhoudende maag- en buikklachten werd eind 2017 bij onderzoeken vastgesteld dat ik een appendicitis had, alsook een pancreatitis en lactose-intolerantie. De appendix werd met spoed verwijderd en na het herstel probeer ik nu een goede combinatie te vinden tussen lactosevrij en vetarm eten met ondersteuning van medicatie om zo comfortabel mogelijk door het leven te gaan. 

Uit eigen ervaring weet ik dat goede begeleiding en duidelijke informatieverstrekking belangrijk en noodzakelijk is.